Lasagna

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 7 uur
Gang Main Course
Keuken Italian
Porties 5

Equipment

  • Blender
  • Dutch oven
  • Ovenschaal (Medium groot)

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 500 gr Half om Half gehakt
  • 15 gr Basilicum
  • 100 gr Parmigiano Reggiano (Of Pecorino, of beide 50/50)
  • 770 gr Mozzarella 2 bollen
  • 1 Laurierblad
  • 500 gr Verse lasagna bladen
  • 100 gr Pancetta blokjes
  • 1 stuk Winterpeen
  • 1 stuk Witte ui
  • 1 scheutje Witte of Rode wijn
  • 1 eetlepel Tomatenpuree
  • 2 blikken San Marzano tomaten

Instructies
 

Lasagna saus voorbereiden

  • Doe de pancetta in een koude Dutch Oven en verwarm de pan op medium/hoog. Bak de pancetta tot het meeste vet eruit is (De pancetta mag niet krokant zijn!)
  • Schil de wortel en snij in grove stukken
  • Snij de witte ui in grove stukken
  • Doe de wortel en witte ui in de blender en blend langzaam tot het zo klein mogelijk is (hoeft geen puree te worden)
  • Doe de wortel & ui mix, tomatenpuree & olijfolie in de pan met de pancetta en bak ongeveer 8 minuten
  • Doe het gehakt in de pan en roer goed door de andere ingredienten. Bak tot volledig gaar
  • Voeg een scheutje wijn toe aan de pan en laat een aantal minuten bakken tot volledig verdampt
  • Voeg beide blikken San Marzano tomaten toe aan de pan. Vul 1 blik volledig met water en voeg ook toe. Voeg een klein beetje water toe aan het tweede blik om de tomatenresten uit het blik te krijgen. Voeg ook dit beetje water toe aan de pan
  • Roer dit goed door en doe het laurierblad toe aan de pan
  • Doe de deksel op de pan en laat dit zo lang als je kan pruttelen op laag/medium vuur (idealiter een uurtje of 5)
  • Wanneer je nog 1,5u te gaan hebt tot het opdekken, haal je de deksel van de pan. Roer regelmatig door. (De saus moet indikken)
  • 30 minuten voor het opdekken haal je het laurierblad uit de pan en zet je het vuur uit. Voeg de basilicum toe (in stukken gescheurd) en roer goed door. Laat de saus afkoelen tot lauw warm.

Lasagna bouwen

  • Snijd de mozzarella in platte stukken (De lasagna mag geen grote ruimten tussen de lagen krijgen van te dikke mozzarella)
  • Rasp de parmigiano reggiano/pecorino
  • Begin met een beetje saus op de bodem van de ovenschaal zodat de lasagna bladen niet gaan plakken
  • Leg een volledige laag lasagna bladen op de laag saus
  • Bedek de lasagna bladen met een dunne laag saus (alles bladen moeten nattig zijn!)
  • Bedek de saus met een even laag mozzarella blokjes en parmigiano/pecorino
  • Herhaal de stappen net zo lang tot je schaal vol is, of wanneer je net genoeg saus hebt voor de laatste laag:
    1. Lasagna bladen
    2. Saus
    3. Kaas
  • Eindig je lasagna altijd met Saus en kaas, zorg ervoor dat de bovenste laag goed nat is, anders worden je bovenste lasagna bladen knapperig

Lasagna bakken

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Bak de lasagna 20 minuten op 180 graden

Opdienen

  • Haal de lasagna na 20 minuten uit de oven en op het aanrecht 5 minuten afkoelen.
  • Snijd de lasagna in vierkanten en schep op de borden. Bedek met een beetje parmigiano/pecorino