Verwarm de koekenpan op medium hoog vuur en rooster de pijnboompitten tot licht bruin
Doe de pijnboompitten in de blender en blend samen met 1 grote teen knoflook
Doe de pancetta in de koekenpan en bak de pancetta tot al het vet eruit is en de pancetta krokant is geworden
Bewaar de pancetta apart in een bakje en doe het vet van de pancetta bij de geblende pijnboompitten & knoflook
Vul de grote kookpan met water en breng aan de kook
Blancheer de spinazie voor anderhalve minuut en koel vervolgens af met koud water. Laat het groene spinazie water in de pan!
Knijp boven de gootsteen met 2 handen zoveel mogelijk water uit de spinazie en voeg de spinazie bol toe aan de blender
Blend de pijnboompitten, knoflook, pancetta vet en spinazie samen tot volledig glad
Voeg alle basilicum(inclusief takken), parmezaanse kaas, ijsblokje en een grote scheut olijfolie toe aan de blender. Blend tot alles goed geblend is.
Kijk na het bleden of de pesto droog is, mocht dit zo zijn blijf je olijfolie toevoegen tot de pesto nat genoeg is (en echt lijkt op een pesto)
Proef de pesto, voeg eventueel zout of parmigiano reggiano toe om meer smaak toe te voegen. (Zout wanneer de pesto genoeg naar kaas smaakt)